otippat


Imorse var det kramsnö och jag gjorde snölyktor! Att köra förbi hus med snölyktor på gården som lyser i mörkret är kanske det finaste.

På dagen shoppade jag det mest otippade man kan den 29 december - bikinin. En lyxig knallblå med gulddetaljer och en randig som är lika färggrannt fin som sommaren borde vara. I väntan på sommar och sandstränder i Bretagne!


tolv dagar

De senaste dagarna har jag ätit kopiösa mängder julchoklad och varit bara lite lite avundsjuk på alla er som inte behöver skriva tiesidiga fackuppsatser om altartavlor på julannandagen... Mitt mål är att få undan alla skoluppgifter som är kvar innan första januari så att jag sedan har en vecka på mig att packa, panikera och träffa kompisar innan det bär iväg mot Frankrike! Det börjar verkligen kännas i magtrakten nu att det är mindre än två veckor kvar tills jag åker. Nyårsafton verkar förövrigt bli hemskt bra och nu fattas bara en klänning som matchar braighetsgraden! Ses vi på onsdag eftermiddag tillsammans med alla andra som panikshoppar nyårsklänning? Fint, ha det bra tills dess!

jag hoppas snön håller i sig

ultraquality


Hej och god jul säger jag med en ultracrappy spegelbild! Igår var det julafton och jag hade min bästaste klänning och mina största örhängen. Jag fick många fina paket, åt sjukt mycket god mat, blev glad när andra blev glada av julklapparna jag gav dem och dansade till The Baseballs med min famo! En bra julafton alltså. Ha det bra idag på årets skönaste dag!

yellow polkadot

Utmaningen att göra något man inte gjort förr var dag i en veckas tid fortsätter. Fredag var dag två! Då träffade jag Nanó för första gången, vi spenderade en supermysig dag i Åbo tillsammans! Loppisrunda, isande kallt väder, yeti-ytterrockar och god mat. Så fint var det. Det var första gången jag åkte tåg längre väg också, konstigt att det aldrig blivit av tidigare. Tåg är ju så mycket roligare än buss!
Sent på fredag kväll då jag kom hem kollade jag min mejl och där fanns uppgifterna om min värdfamilj! Så tidig lördagsmorgon mailade jag dem för första gången. Om sexton dagar är det hejdå Finland och bonjour la France! HJÄLP.

I söndags hade jag tuttifruttinaglar som aldrig förr.


Igår var det måndag och då skapade jag och min troligtvis mest långlivade vänskap (tänk: samma lekis, förskola, lågstadie, högstadie och gymnasie, och vi lever och är vänner fortfarande!) en bokblogg tillsammans. Den finner ni här, illustrerad med en väldans fin polaroidbild. I alla fall hade vi roligt då vi tog den!
Idag är det tisdag. Den sista dagen på det här skolåret som jag tillbringade i mitt gymnasie. Nästa skoldag efter jullovet går av stapeln på franska i Bretagne! Vad som är dagens aldrig-gjort-förr vet jag inte än. Jag ska gå iväg och möta finaste Mandi, jag hoppas hennes buss har klarat av att ploga sig fram genom all snö! Vi får se vad vi hittar på tillsammans, för det kan man aldrig veta på förhand.

utmaning

Jag har antagit Nanós utmaning och ska nu göra något jag aldrig gjort förr, varje dag under en veckas tid. Jag har gjort en massa saker den här veckan jag aldrig gjort tidigare så min dag ett får bli redan på torsdag. Då förde jag och mamma julklappar jag paketerat dagen innan till en insamling för familjer som inte har råd att köpa julklappar åt sina egna barn. På julkorten skulle man skriva ifall klappen var åt en flicka eller pojke och i vilken ålder. Ett väldans bra sätt att känna att man gör någon nytta här i världen!


Moses hjälpte självklart till med paketeringen.

nyponkind


Därute är det -17 grader och jag älskar det i smyg. Snart ska jag bege mig till skolan för en dubbeltimme religion mellan två och fyra, sedan julklappsuppköp och så på kvällen pyssla julkort och paketera med mamma. Solen skiner och jag steg upp redan innan nie. Det blir nog en bra dag det här.

önskeinlägg

För ett ganska långt tag sedan undrade Frida och några andra angående det här inlägget om jag inte kunde skriva lite om hur man går ner i vikt och håller sig motiverad till att äta hälsosamt. Jag har dragit mig för att skriva det här inlägget eftersom det är ett så otroligt eldfängt ämne och jag blir mörkrädd och illamående av alla gå-ner-10kg-på-en-vecka-thinspiration-bloggar. Men nu ska jag göra ett försök, för jag har gått ner i vikt på ett klokt sätt och mår mycket bättre nu än tidigare och jag tänker att jag kanske kan inspirera någon till att  göra samma sak. Ifall ni undrar något eller är av helt andra åsikter, fråga och kommentera så svarar och förklarar jag! Det är mycket bättre än att det blir obesvarade funderingar och tankar hängandes i luften.
Det är ganska så naturligt att alla reagerar på olika sätt till att de mår dåligt. Det konstiga är att de här olika sätten att reagera mottas väldigt olika av samhället och av människorna omkring en. Börjar man träna alldeles för mycket för att minska sitt illamående kommer man troligtvis att få överväldigande komplimanger om hur bra man ser ut. Börjar man jobba massor ses det ofta också som något positivt. Börjar man däremot tröstäta, som jag, höjer det inte riktigt ens status på samma sätt.
Först vill jag säga att jag tycker att man aldrig ska försöka gå ner i vikt ifall man inte är överviktig. Alla mår bra av att äta hälsosamt och regelbundet, men att medvetet försöka gå ner i vikt ifall man redan är slank eller normalviktig är inte hälsosamt för någon.
Men jag var överviktig förra året, för kurvig för att trivas i mig själv helt enkelt. Jag tycker att det svåraste med att gå ner i vikt är att komma igång, och där hade jag stor hjälp av mamma eftersom vi tillsammans bestämde oss för att börja äta hälsosammare och gå ner i vikt. Så mitt första tips är att försöka hitta någon form av stöd. Det är hemskt svårt att gå ner i vikt ifall man har kompisar eller familjemedlemmar som själva äter en massa onyttigheter och farmödrar som bjuder på choklad varannan minut då man är på besök. Det bästa är om man har någon i sin närmaste krets som man kan ha en liten pakt med, så man kan stöda och peppa varann.
När man väl kommit igång tycker jag att det absolut effektivaste är att då du vill äta något ohälsosamt stanna upp och tänka "är det verkligen värt det?". För mig var det oftast så att det betydde mer att efter någon dag ha gått ner ett halvt kilo än att äta chokladen just i den studen.
Ett annat bra tips är att hitta på något hälsosamt och gott att äta då man t.ex. ser på film eller då man egentligen inte är hungrig utan bara vill äta något. Mitt bästa tips är att laga melon i bitar- supergott och enkelt att fixa, dessutom bra att ha färdigt i kylskåpet. Annars lönar det sig alltid att ha någon frukt med sig då man är påväg, som man sen kan äta då man får lågt blodsocker, istället för att ta något sött.
Sedan är det ju allt det där som alla redan vet, att man ska äta sig mätt på hälsosam mat. Det dummaste och sämsta är att vara hungrig. Min morfar sa alltid att man inte blir tjock av vanlig mat och så är det ju. Man ska inte gå omkring och småäta utan äta ordentligt med jämna mellanrum. Jag hoppas alla kan använda sitt bondförnuft, och att ni inte är så stränga mot er själva. Det är bra att sätta upp delmål och belöna sig själv när man lyckas, men också låta sig misslyckas ibland utan att ta det för hårt. Jag tycker inte heller att man ska förbjuda sig själv att äta godis eller choklad eller vad det nu är man tycker om helt och hållet. Man blir inte överviktig av att frossa litegrann ibland. För min del gällde det att komma ur den onda cirkeln då man äter för att man mår dåligt och sedan mår ännu sämre just för att man ätit allt möjligt ohälsosamt.
Sedan vet jag egentligen inte hur jag lyckades sist och slutligen? Det krävdes nog en hel del jävlaranamma. Och några hundra kilo melon.

intresseklubben antecknar

För att det här är så otroligt intressant, och för att jag behöver organisera mina tankar lite, får ni en lista på allt mitt skolarbete som måste avklaras. Det här är också en orsak till varför det är litegranna tyst här på bloggen.

Kurs FIM5: läsa en finsk biografi och skriva rapport på den, skriva en essä om mitt drömyrke, göra en jobbansökan+cv, skriva provet efter jullovet
Kurs FIM6: skriva fyra stycken femsidiga essäer om olika ämnen inom finsk litteratur, läsa Täällä Pohjantähden alla och skriva en femsidig essä om boken och en kortare essä om en valfri person i boken
Kurs ENA5: skriva en essä om konst och vad som gör att något är konst
Kurs ENA6: skriva en essä om EQ vs IQ, läsa en bok om Newton och ha booktalk med min engelsklärare om den
Kurs RE1: skriva en tiesidig fackuppsats om konst i Bibeln, skriva en kortare essä om en bok i Bibeln
Kurs HI3: uppgifterna får jag nästa vecka
Studiehandledning: fylla i ett uppgiftskompendium

Vet ni vad jag vill göra? Sätta på Mad Men och äta hemmagjord pepparkaksdeg direkt ur bunken. Alternativt valpmysa i soffan.

prima ballerina


Provar morgondagens kläder och är gladglad för imorgon ska jag träffa gumor och henne har jag inte sett på alldeles för länge! Finaste fina klänningen är ny från rea på H&M. Ni får bättre bilder imorgon ifall jag sätter på den! Jag håller förresten på att kvävas under drivor av skolarbete för tillfället, därför är det lite tyst här. Men provveckan är i alla fall över, vilket är hur skönt som helst, nu är det bara ta itu med alla essäer som måste bli skrivna... Ibland undrar jag vad det egentligen är som håller mig motiverad, får mig att ta itu med allt riktigt dödssegt skolarbete? Är det faktiskt värt besväret?


finaste halsbandet i stanÖgongodis av glas.

valpblogg


Snart har Bella varit hos oss i två veckor. Det känns som hon svansat runt och bitit mig i tårna alltid. Tänk att något så litet kan betyda så mycket.

harlequin


Helsvart på mitt sätt inkluderar fantastiska gulgrönlila strumpbyxor från Marimekko.


Fast när man snabbt sveper med blicken över strumpbyxorna ser det nästan ut som giftiga ormar krälar uppför mina ben.

nu sova


bild lookbook (?)
Imorgon har jag sjunde provet på den här provveckan. På torsdag åttonde. Sen är det över. Jag känner mig som hon på bilden ovan ser ut. Jag älskar det fotot! Man kan vara ursnygg fast man är dödstrött ju.

RSS 2.0