jämmer o elände, om kameror och sånt

Förra hösten någon gång då jag skulle ta en outfitbild satte jag kameran (Nikon D40) som vanligt mitt emot mig på balkongen. Klumpig (och blind och känslolös i handen tydligen) som jag är märkte jag inte att min hand fortfarande var intrasslad i kamerans länk (eller vad det nu kallas det där snöret i vilket kameran hänger runt halsen). Då jag svepte runt drog jag såkart med mig kameran, den föll inte i golvet, men fick en stöt mot stolen där den stod. Efter att ha kommit över tänk-om-den-for-sönder-paniken testade jag länge att fota med den, men den verkade inte ha fått något fel. Den tog bilder helt normalt och jag drog en suck av lättnad och så tänkte jag inte mer på saken. Jag har ingen aning om det här kan vara orsaken till det som följer men det är det enda tillfället jag kan komma på som skulle ha kunnat orsaka någon skada på kameran.

Långt senare, under vintern nångång, började det verka som att kameran har något fel. Emellanåt fokuserade den inte normalt, det tog mycket längre tid innan den "valde" en punkt och den surrade mer än vanligt. Det här hände dock bara ibland, och resten av tiden kunde jag ta bra och helt vanliga bilder med den. Då kameran "låste sig" och inte ville fokusera fick jag lätt "igång" den igen genom att emellanåt fokusera på en punkt längre bort. Den låste sig ofta då jag ville fota närbilder.

Kameran blev dock sämre och den började låsa sig, jumitta på fin finlandssvenska, mer och mer. Ovillig att lämna den ifrån mig blev det först för en vecka sedan vi förde den till en kamerabutik.

Idag ringde dom därifrån och sa att den har ett så stort fel att det inte lönar sig att reparera den. Den del som måste bytas ut skulle kosta 170 euro plus en större summa de skulle ta för själva arbetet att fixa den.

Slutsatsen är att jag inte vet vad jag ska göra. Att låta reparera den är nog inte ett alternativ. Och jag vill verkligen ha en systemkamera då jag tycker om att fota. Ytterligare problem är ju att jag är en glad amatör (för tillfället nog ganska sorgsen) och verkligen inte förstår mig på. Alls. Jag tycker om att fota och tycker bilderna blev bra med min Nikon D40 (den recenserades ju också som en bra första systemkamera för familjen eller liknande), men jag kan inget om ISO-tal och slutaröppningar och inställningar hit och dit. Jag har försökt studera i tidningar och testa mig fram men jag är glad att jag hittade inställningen som gör att kameran inte fotar med blixt. Typ. Hela tiden har jag tänkt att jag skulle gå en kurs också men det blir ju aldrig av när man inte satsar tillräckligt mycket.

Hur ska man veta vad man ska köpa nu då? Alla har ju ändå sina egna favoriter, Canon-människor mot Nikon-människor liksom. Och försäljarna i butiken är ju just försäljare så dem kan man ju inte heller lita på. På sätt och vis känns det ju dumt att köpa en likadan kamera, å andra sidan smart då jag vet exakt hur den fungerar. Att byta märke eller modell gör ju att man måste studera allt om igen. Nikon D40 har sjunkit otroligt i pris sen jag fick min för två år sedan, nu kostar kitten i Gigantti 299 euro. Jag vill absolut inte ha en kamera som är mer avancerad, det är ju hel bortkastat då jag först borde lära mig att använda basinställningarna ordentligt. Men skulle det ändå löna sig att köpa en med någon mer finess då man ändå måste köpa en ny? Eller?

Vilken roman. HJÄLP MIG!


hej mumin, flyg drake med mig

Idag har jag ätit årets första utomhusglass. Att sitta på café och människobonga är en trevlig hobby, det känns som att vara utomlands. Åh finfint.

Denna söta satt med mig, det var svårt att sluta tala äns för den lilla stund det tar att knäppa en bild!

Och när vi lyckades siktade jag ju fel med kameran...

Dethär hade jag på mig!

Nya svarta ballerinor (hur kan det vara så svårt att hitta helt vanliga svarta småskor som man gillar? idag lyckades det iaf!) och finaste mumintröjan! Den har jag haft sen jag var tre.  

Nu bråttom bråttom att finslipa tre artikelgrejs, deadline imorgon!

Motion för smilbanden

För ett tag sedan, kanske en månad sen, skickade jag in ett bidrag till en tävling som Kymppivoima (elbolag) ordnade. Man skulle skicka in sin bästa gör-något-gammalt-till-något-nytt idé och mitt bidrag var slipsklänningen! Dom svarade dock aldrig och så glömde jag bort allttihopa. Men idag morse kom det ett brev!

I brevet står det att de har valt ut "tre fantastiska idéer av alla inskickade bidrag" och min idé är en av dom tre! Så jag ska vara med i deras kundtidning i maj och så fick jag ett 50 euros presentkort till Globe Hope! Kuuul. Här är slipsklänningen:

(Jag är förvånad över hur mörkt rött mitt hår var då! Så ska jag nog inte färga det mer.)

Fast jag är hemma och sjuk och solen skiner ute medan jag är inne och har småtråkigt blev den här dagen mitt i allt lite roligare!

hejhej

Idag är det min lillebrors konfirmation och jag ligger hemma i spysjuka för tredje dagen i rad. Typiskt typiskt. Har inte orkat göra nånting alls, bara sovit och läst. Guillous Tjuvarnas Marknad läste jag igår, nästan från pärm till pärm, början hade jag hunnit med på fredagen. Men vilken braa bok tycker jag.
Det är så trist när jag inte kan vara med på festen efter konfirmationen. Yyh. Nu måste jag tillbaks och sova.

Fågeln Moa


I förrgår kväll när jag kom hem låg det ett paket och väntade på mig.

Inuti paketet fanns en rund, svart ask.

Inuti asken låg ett litet brev och en massa rosenblad.

Paketet hade den underbara och fantastiskt kreativa Moa skickat!

Under mängder av rosenblad fanns en liten fågel.

Jag tror bestämt att den tycker om att flyga. Jag döpte den till Moa.

TACK snälla söta fina raraste Moa!

glad

Idag har jag pratat med denna flicka så länge att jag nästan är hes nu. Förutom att diskussionen resulterade i vad som kommer att bli en finfin artikel, var det också en återfunnen vänskap. Hemskt mycket finfint med andra ord.
Provveckan är över och jag kunde inte vara gladare. Nu kan jag njuta av våren, sy och pyssla och göra allt det där jag vill göra utan så himla mycket skoljobb, i alla fall en liten tid framöver. Dessutom har jag blivit erbjuden ett nytt skrivjobb på en annan tidning! Först var det bara några kortare grejer jag skulle göra, men sedan blev det ändrade planer och nu verkar det bli en längre intervju också, spännande!
Det är så mycket att göra nu och det känns superbra. Det är bara roligt att ha lite halvstress över trevliga saker. Teatern på torsdagen förresten, den var alldeles oöverkomligt fantastisk! Det bästa, absolut bästa, jag någonsin sett på teater. Gå se Amadeus på Lilla Teatern i Helsingfors, varendaste en som har möjlighet.
Nu, mina damer och herrar, är det dags att plocka upp en bra bok och en kopp te. Godnatt!

RSS 2.0